De stad Todi ligt in de Italiaanse regio Umbrië en behoort tot de provincie Perugia. Todi ligt op de linkeroever van de rivier de Tiber op een 400 meter hoge heuvel. 

Geschiedenis

Waarschijnlijk van oude Umbrische oorsprong, was Todi een van de steden die in contact stonden met de Etruskische beschaving die bloeide op de rechteroever van de rivier de Tiber, en het was een bloeiend centrum in de 5e-4e eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd was het een kolonie en een municipium. Todi’s verheven positie en solide verdedigingssysteem behoedden het voor vernietiging tijdens de barbaarse invasies, en het was in staat om in relatieve vrede te leven tijdens de turbulente vroege middeleeuwen.

In de 12e eeuw werd het een onafhankelijke gemeente, het begin van een zeer welvarende periode, waarin veel van zijn opmerkelijke monumenten werden gebouwd. De onafhankelijkheid duurde echter niet lang vanwege de voortdurende gevechten tegen Spoleto, Orvieto en Narni. In 1230 werd in Todi de belangrijkste religieuze dichter van de 13e eeuw geboren: Jacopo Benedetti, beter bekend als Jacopone da Todi.

Kunst, cultuur en natuur

Todi wordt omringd door drie concentrische ringen van muren, die getuigen van de grootte van de stad in respectievelijk de Umbrisch-Romeinse, Romeinse en middeleeuwse periodes. Net voordat je het hart van het historische centrum betreedt, kom je de indrukwekkende tempel van Santa Maria della Consolazione tegen , een van de hoogste renaissancegebouwen in Umbrië, begonnen in 1508 naar een ontwerp toegeschreven aan Bramante en voltooid in 1617, met de bijdrage van de leidende architecten van die tijd.Booking.com

In het hart van de stad ligt het prachtige Piazza del Popolo , een van de mooiste pleinen van heel Italië, geflankeerd door een religieus complex en monumentale openbare paleizen: Palazzo del Popolo, een van de oudste openbare gebouwen van Italië, gebouwd in 1214-1228; Palazzo dei Priori, gebouwd tussen 1334 en 1347 in gotische vormen en met een vierkante toren; Palazzo del Capitano del Popolo (eind 13e eeuw), met een ruime loggia en centrale pilaster op de begane grond; en de kathedraal , daterend uit de 12e eeuw en in fasen vergroot in de 13e en 14e eeuw, waarnaast het bisschoppelijk paleis staat.

De tempel van San Fortunato (13e-15e eeuw), op de top van een imposante trap, is een kunstwerk van kostbare artistieke waarde, een opmerkelijk voorbeeld van de Umbrische gotische stijl. Binnen is de crypte met de overblijfselen van de monnik-dichter Jacopone da Todi en, in een geïsoleerde kapel, die van de patroonheiligen van de stad: Fortunato, Callisto, Cassiano, Degna en Romana.

Piazzale IV Novembre, de hoogste plek in de stad, met de ruïnes van de Rocca (fort), die in 1503 werd verwoest, is een uitstekend uitkijkpunt om te genieten van een prachtig uitzicht op de vallei van de rivier de Tiber en het omliggende platteland: vanaf de enorme muren van het Rocca’s park is het nog steeds mogelijk om de overblijfselen te zien van de kastelen die ooit een bijzonder effectief verdedigingsnetwerk vormden. Een van de meest indrukwekkende van deze talrijke buitenposten is het kasteel van Montenero, gelegen in een dicht dennenbos met uitzicht op de hele zuidelijke helling van het gemeentelijk grondgebied.

Bezienswaardigheden in de buurt zijn onder andere de Kerk en heiligdom van barmhartige liefde in Colvalenza, een van de meest moedige voorbeelden van moderne religieuze architectuur in Italië, ontworpen door Giulio Lafuente uit Madrid en gebouwd in 1965. Veel pelgrims komen hier tegenwoordig en het wordt ook gebruikt als centrum voor spirituele retraites en conventies.

Ook opmerkelijk is het klooster van Montesanto, een religieus gebouw in traditionele stijl, beroemd als de plaats waar St. Bernardine zich in het begin van de 14e eeuw terugtrok: een lindeboom die bij die gelegenheid voor de ingang van de kerk werd geplant, staat er nog steeds. Een prachtig altaarstuk van de kroning van de Maagd door Spagna was ooit boven het altaar, tot de komst van de troepen van Napoleon. Het schilderij wordt nu toegevoegd aan de collectie van het zeer interessante en vooral goed ontworpen Palazzo del Podestà en het Palazzo del Capitano del Popolo.

Restaurants in de buurt

Ristorante L’Argine in Marsciano: 4-gangenmenu met wijn en water voor twee personen aan 34,90 euro

Links

Bezoek de website van de stad Todi via deze link.


Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u