Spoleto is een stad in de Italiaanse regio Umbrië en in de provincie Perugia en telt ruim 38.000 inwoners. 

Geschiedenis


Spoleto, een belangrijke versterkte nederzetting in Umbrië, werd een Romeinse kolonie en later een municipium (90 v.Chr.). Na de val van het Romeinse rijk werd het eerst overgenomen door Theodoric, koning van de Visigoten, en vervolgens door de Byzantijnse Belisarius.

In beslag genomen door Totila, werd het herbouwd door de Byzantijnse generaal Narses. In de vroege middeleeuwen werd het de hoofdstad van het Lombardische hertogdom Spoleto. In 1155 werd Spoleto veroverd en verwoest door Frederick Barbarossa, en na een reeks conflicten tussen de Welfen en de Ghibellijnen werd het opnieuw veroverd door kardinaal Albornoz, die het veiligstelde voor het pausdom en het tot een belangrijke stad in de pauselijke staten maakte.

Afgezien van de korte periode onder Napoleon, ging het pauselijke bewind ononderbroken door totdat Spoleto zich aansloot bij de nieuwe Italiaanse staat.

Kunst, cultuur en natuur


Het historische centrum heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden, hoewel de sporen van het Romeinse erfgoed nog steeds zichtbaar zijn. De oudste monumenten van Spoleto zijn de Boog van Drusus en Germanicus, een Romeinse boog die naar het forum leidde (nu Piazza del Mercato), in de buurt van de Romaanse kerk van Sant’Ansano, het Romeinse theater en de basiliek van San Salvatore , een interessante vroege Christelijk monument dat teruggaat tot de 4e-5e eeuw.

Niet ver van de 13e-eeuwse kerk van San Gregorio Maggiore, die wordt gekenmerkt door zijn suggestieve apsis en de verhoogde pastorie, zijn de drievoudige Romeinse brug (of Ponte Sanguinario) gemaakt van blokken travertijn en het amfitheater uit de 2e eeuw na Christus . Het grootste monument van de stad is de Duomo(Kathedraal). Gebouwd in Romaanse stijl in de 12e eeuw, werd het later aangepast met de toevoeging van een Renaissance portiek aan de gevel, die is versierd met een groot mozaïek in Byzantijnse stijl (1207).

Binnen zijn vele uitstekende kunstwerken te zien, waaronder een fresco van de Madonna en de heiligen van Pinturicchio, de bronzen buste van Urbanus VIII door Bernini en een buitengewone frescocyclus van Filippo Lippi. De 12e-eeuwse kerk van Sant’Eufemia is een interessant romaans gebouw waarvan de apsis uitkijkt op de trap die leidt naar Piazza Duomo, de kerk van SS. Giovanni e Paolo en de kerk van San Ponziano.Booking.com

De kerken van San Domenico en San Nicolò en het Palazzo Comunale, of het stadhuis, dateren in plaats daarvan uit de 13e eeuw. De Gemeentelijke Fotogalerij bezit belangrijke werken, waaronder een kruisbeeld op doek van een Umbrische kunstenaar (12e eeuw), twee fresco’s van Spagna en een Maria Magdalena toegeschreven aan Guercino. Ook interessant zijn de kerk van San Paolo Inter Vineas (10e eeuw), met een belangrijke cyclus van 13e-eeuwse fresco’s, en de kerk van San Pietro, gebouwd in de 5e eeuw, die een prachtig gebeeldhouwde Romaanse façade heeft versierd met uitzonderlijk fijne bas-reliëfs.

Er zijn prachtige, weidse uitzichten over heel Spoleto vanuit het gebied voor San Pietro, met ook de machtige Ponte delle Torri , een brug van 80 meter hoog en 230 meter lang, ondersteund door tien puntige bogen. Een oud Romeins aquaduct dat in de jaren 1300 is herbouwd, verbindt de Rocca Albornoziana , een fort dat kardinaal Egidio Albornoz vanaf 1352 had gebouwd naar een ontwerp van Matteo Gattaponi, met de hellingen van de berg Monteluco, met uitzicht op de stad.

Dit gebied van ongerepte natuur heeft een bos dat als heilig wordt beschouwd door de kluizenaars die zich hier vanaf de 7e eeuw vestigden en later het klooster van San Francesco (1218) en de kerk van San Giuliano stichtten. Terugkerend naar de eigenlijke stad, verdient een bezoek het Palazzo Collicola, waar de gemeentelijke galerie voor moderne kunst, het aartsbisschoppelijk paleis (diocesaan museum), het Palazzo Racani-Arroni, de zetel van het Italiaanse centrum voor vroegmiddeleeuwse studies, het Teatro Nuovo (1854-64), gebouwd op de plaats van de oude Romeinse baden, is gevestigd, het Teatro Caio Melisso (1877-1880), het Archeologisch Museum in het voormalige klooster van Sant’Agata, het Bisschoppelijk Museum en het Romeinse huis, gebouwd in de 1e eeuw na Christus.

In de buurt van Spoleto is het ” heilige bos ” van Monteluco, dicht begroeid met groenblijvende ilexen, een prachtig natuurlijk en spiritueel gebied. De opmerkelijke Villa Redenta is gebouwd over de overblijfselen van een Romeinse villa, met een prachtig park vol met oude bomen – ceders van Libanon, ilexen en magnolia’s – waaronder de Spoleto-edelen in de 17e-19e eeuw wandelden.

Restaurants in de buurt

Ristorante Castelpetroso in Montefalco: 4-gangenmenu met wijn en water voor twee personen voor 34,90 euro

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u