Castiglione del Lago is één van de mooiste dorpen langs het Trasimenomeer.

Geschiedenis

Castiglione del Lago, dat door de Etrusken werd veroverd, kwam onder de jurisdictie van het nabijgelegen Chiusi te vallen en werd eeuwenlang “Castrum Clusii” (kasteel van Chiusi) genoemd. Na de Romeinse tijd werd het moerassige land in het gebied ontgonnen en verbonden met de Valdichiana.

In de Middeleeuwen werd het een machtig versterkt dorp; het kasteel werd gebouwd, verwoest en weer opgebouwd, totdat Frederik II van Zwaben het liet slopen en opnieuw liet opbouwen (13e eeuw), waardoor het veranderde in een vesting met de naam “Castello del Leone” (kasteel van de leeuw), dat later “Castiglione” werd.

Het was een markiezaat van de 16e tot de 17e eeuw, en werd vervolgens een hertogdom onder de Della Corgna familie. Toen de Della Corgna-dynastie in de 17e eeuw uitstierf, werd Castiglione del Lago eigendom van de Pauselijke Staten, tot de eenwording van Italië (1860).

Kunst, cultuur en omgeving

Het historische centrum is omgeven door middeleeuwse muren met drie poorten: Porta Fiorentina, Porta Senese en Porta Perugina. Er is een indrukwekkend fort, de Rocca del Leone, een van de interessantste voorbeelden van de middeleeuwse militaire architectuur van Umbrië.

Gebouwd in 1247 naar een ontwerp van Fra’ Elia Coppi da Cortona, heeft het de vorm van een onregelmatige vijfhoek, met vijf torens en drie poorten, gedomineerd door een driehoekige hoofdtoren van bijna 30 meter hoog. De loopbrug biedt een prachtig uitzicht op het meer, en de grote ruimte binnen wordt tegenwoordig gebruikt als een natuurlijk amfitheater voor voorstellingen en evenementen.

Een ander gebouw van groot artistiek belang is het Hertogelijk Paleis of Palazzo della Corgna, in opdracht van Ascanio della Corgna in 1560 en ontworpen door Vignola of Galeazzo Alessi. Het interieur is rijkelijk versierd met fresco’s van Salvio Savin en Niccolò Circignani, bekend als “Pomarancio”, met scènes uit de mythologie en van de militaire heldendaden van de condottiere Ascanio della Corgna. Samen vormen zij een van de beste voorbeelden van maniëristische schilderkunst in Umbrië.Booking.com

Ook een bezoek waard zijn de kerk van Santa Maria Maddalena, met een mooi paneel uit 1500 van een leerling van Perugino, een Madonna van de Melk van de Sienese school uit de jaren 1300, en fresco’s van Mariano Piervittori (1850); de kerk van San Domenico di Guzman, met een prachtig houten cassettenplafond en een kooromgang die als graftombe van de familie Della Corgna wordt gebruikt; en op het belangrijkste plein van het dorp, Piazza Mazzini, het 13de-eeuwse Palazzo del Capitano del Popolo.

In de omgeving van Castiglione del Lago liggen talrijke Etruskische nederzettingen verspreid tussen de kleine dorpjes die op de omringende heuvels zijn gebouwd, in Gioiella, Vaiano, Pozzuolo en, in de buurt van Panicarola, het Heiligdom van Madonna della Carraia (proto-Villanoviaanse necropolis).

Het in de 17e eeuw gebouwde heiligdom heeft een ruim interieur met een Grieks kruisplan en een mooi houten altaar met de vereerde afbeelding van een Madonna met kind. Van groot belang voor natuur en milieu is het eiland Polvese, het grootste in het meer van Trasimeno, dat is aangewezen als oase met faciliteiten en een educatief-milieupark. Het eiland is bedekt met een dichte begroeiing, met bossen van ilex, laurier en zomereiken, en is een uitstekende plaats voor het observeren van dieren.

Restauranttips in de buurt

Ristorante Castelpertroso in Montefalco: Antipasto, primo, secundo, dolce, wijn, water en coperto aan 34,90 euro voor twee personen

Le Logge del Vignola in Montepulciano: drie- of viergangenmenu Michelinster vanaf 59,90 euro met zijn tweetjes

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u