Assisi ligt in centraal-oostelijk Umbrië, genesteld op de hellingen van de berg Subasio, uitkijkend over de vlakte gevormd door de rivieren Topino en Chiascio, zijrivieren van de Tiber.

Het is de geboorteplaats van Franciscus en Clara, en het is in de hele wereld beroemd geworden als universeel centrum voor de Franciscaanse boodschap van vrede en broederschap. Assisi, gebouwd in de typische roze steen van de berg Subasio, leeft in en deelt met de bezoekers haar sfeer van diepe spiritualiteit die uniek is in de wereld door de geschiedenis en het geloof van haar heiligen.

Geschiedenis

Gesticht door de oude Umbriërs, werd Assisi later overgenomen door de Etrusken. In de 1e eeuw v. Chr. werd het een belangrijk Romeins municipium. In 545 na Chr. werd het aangevallen door de Goten onder leiding van Totila; zij werden opgevolgd door de Longobarden, die het opnamen in het hertogdom Spoleto.

In de 12e eeuw verkreeg het de privileges van een onafhankelijke gemeente, maar kon zijn onafhankelijkheid niet lang bewaren: de politieke en militaire instabiliteit duurde voort tot de 16e eeuw, toen Assisi, na verschillende heerschappijen (het pausdom, de Visconti, Braccio Fortebraccio en Francesco Sforza), deel ging uitmaken van de Pauselijke Staten en, met uitzondering van de korte Napoleontische periode, onder het bewind van de paus bleef tot 1860, met het ontstaan van de Italiaanse staat.

Kunst, cultuur en natuur

In het jaar 2000 werd Assisi, samen met haar historisch centrum, de Basiliek van Sint-Franciscus en andere Franciscaanse plaatsen, en bijna het gehele gemeentelijke grondgebied, door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Mensheid.

Onder de vele monumenten die Assisi tot een van de Italiaanse toeristische bestemmingen met de meeste kunst maken, zijn de Basiliek van Sint Franciscus, een hoeksteen van de wereldwijde religieuze devotie, de Basiliek van Santa Chiara en de Romaanse kathedraal van San Rufino.

Op het centrale plein staan het Palazzo dei Priori, het 13de-eeuwse Palazzo del Capitano del Popolo met zijn burgertoren, en de Tempel van Minerva, een perfect bewaarde Romeinse tempel uit het laat-Republikeinse tijdperk (1ste eeuw v.C.).Booking.com

Net buiten de stadsmuren domineert de prachtige Rocca Maggiore, een fort dat in 1367 door kardinaal Albornoz werd gebouwd op een ouder bouwwerk (1174) van een feodaal kasteel.

In de onmiddellijke omgeving van Assisi kunnen plaatsen worden bezocht die verband houden met het leven van Franciscus, zoals de Hermitage van Carceri, gelegen in een dicht bos op de hellingen van de berg Subasio, het klooster van San Damiano, de imposante Basiliek van Santa Maria degli Angeli, gebouwd tussen 1569 en 1679 ter bescherming van de Porziuncola, het kerkje dat de eerste gemeenschap van Franciscanen verwelkomde, en de Kapel van de Transito, waar Franciscus op 4 oktober 1226 overleed.

Voor natuurliefhebbers is er het prachtige Regionale Park Mt. Subasio, opgericht ter bescherming van een gebied van grote ecologische waarde en doordrongen van een mystieke sfeer.

Foto Unsplash

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u