Noteer zondag 11 juli alvast in je agenda, want dan viert Leuven het Feest van de Vlaamse Gemeenschap met een heuse familiedag in de Abdij van Park. Ouders en kinderen kunnen genieten van muzikale wandelingen, een picknick, randanimatie, en dat volledig coronaveilig. 

‘Dit jaar steken we de viering van de Vlaamse feestdag in een nieuw jasje’, licht schepen Dirk Vansina toe. ‘Geen traditionele toespraak en academische zitting, maar wel een coronaveilig programma dat zich focust op alle leeftijden, terwijl men kan genieten van een abdijbiertje of lekker sapje. We willen tijdens de zomervakantie ook laagdrempelige gezinsactiviteiten aanbieden die passen binnen het evenementenaanbod van de stad. Het moet een ontspannende, gezellige en feestelijke dag worden in een historisch erfgoedkader waar men kan genieten van cultuur en leuke kinderanimatie en met een Bourgondische toets. Iedereen is welkom!’

Muzikale wandelingen
Om 10, 11 of 12 uur kan je deelnemen aan een wandeling rondom de abdij. Onderweg geniet je van enkele intieme concerten van internationale muzikanten: Iers-Keltische muziek van Rudy Velghe en Julien Biget, de internationale muziek van ‘Birds of Passage’ met Shalan Alhamwy, Jonas Malfliet, Florian Deschepper en de Deens-Koerdische zangeres Luna Ersahin en tenslotte het Irakees-Franse duo Hussein Rassim en Juliette Lacroix op oed en cello.

Om 10 uur start ook een muzikale wandeling voor gezinnen met kinderen van 5 tot 8 jaar. Lenny en Andrei de ReisRus nemen hen mee de hele wereld rond. Alle wandelingen zijn 1,5 km lang en duren ongeveer 2 uur.Booking.com

Picknick en beiaardmuziek
Tussen 10 en 13 uur kan je gezellig picknicken met je familie of vrienden op het Neerhof. Breng je eigen picknickmand mee. De stad trakteert op koffie, fruitsap en een koffiekoek.

Om 15 uur kan je genieten van een beiaardconcert in het kader van Leuven Bells met muziek van 900 jaar Norbertijnen gebracht door de Middelburgse beiaardier Janno den Engelsman.

‘Ook onze traditionele zomerzoektocht doorheen de stad gaat dit jaar door’, aldus Dirk Vansina. ‘We kozen voor het thema de Big Bang, de theorie van het uitdijende heelal die in onze stad werd geschreven door professor Georges Lemaître. In het najaar organiseert de stad Leuven trouwens het  KNAL! Stadsfestival over de oerknal. Zo’n wandelzoektocht is een gelegenheid om meer te weten te komen over je stad en onbekende plekjes te ontdekken. En natuurlijk op tijd een terrasje te doen.’ Tussen 28 juni en 30 september kan je een deelnameformulier afhalen aan de balie van Visit Leuven (Naamsestraat 3, 3000 Leuven).

Concerten voor jong en oud
Om 16 uur staat er de buitenvoorstelling ‘Red & Lily’, voor kinderen van 5 tot 11 jaar op het programma. Het is een ode aan de fantasie, met muziek van Lennert Maes.

Vanaf 20 uur kunnen volwassenen genieten van een concert met originele muziek van WÖR. Deze band is één van de genomineerden voor de beste live-act bij de Flanders Folk Awards 2021. Ze brengen het programma ‘Over Torens – zendmasten avant la lettre’ met melodieën uit beiaardhandschriften uit België.

Alle activiteiten zijn gratis maar je moet wel inschrijven. Omwille van de geldende coronamaatregelen zijn de plaatsen beperkt. Alle praktische info vind je op leuven.be/vlaanderen-feest.

Bron Stad Leuven

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u