De Vlaamse belangstelling voor Zweden als vakantieland zit in de lift. Dat is al even zo, maar dankzij de vtm-reeks ‘Camping Coppens’ ontdekt een nog ruimer publiek de troeven van het Scandinavische land. Marieke en Robin Berthier raakten in 2019 helemaal verliefd op Zweden en beslisten om er een hotel met restaurant te openen.

Marieke en Robin trokken in 2019 naar Zweden om een klein hotel over te nemen in Åmot, een miniscuul dorpje 2 uur ten noorden van Stockholm. Het hotel in kwestie, Stilleben Hotel genaamd, werd twee jaar ervoor opgericht.
“Toen we de vorige eigenaars leerden kennen en hun visie hoorden over het hotel, leek het precies een speling van het lot. Alles lag helemaal in lijn met waar wij van droomden. We hebben daarom ook helemaal niet lang moeten twijfelen. We bezochten het hotel de eerste keer in oktober 2018 en eind april 2019 stonden we hier!”

Verlangen naar een trager leven in een groene omgeving

Na tien jaar samen in Gent te wonen waren Marieke en Robin helemaal klaar voor een nieuw leven dichtbij de natuur. Ze verlangden ernaar trager te leven, meer met de seizoenen mee en wilden ook een groenere directe omgeving om hun zoontje Luka in op te voeden. 

Marieke, die een aantal jaar ervoor aan de wieg stond van het populaire restaurant Alix – Table et Jardin d’Amis in Gent, had haar job opgegeven om de volle aandacht te kunnen geven aan hun zoon. Maar na een jaar begon het toch weer te kriebelen om te gaan koken voor groepen mensen. In het restaurant van het hotel is er plaats voor 12 personen en vanuit de open keuken tovert Marieke heerlijke gerechten, bereid met lokale ingredienten. “Onze samenwerkingen met lokale producenten is het allerbelangrijkste van mijn keuken. We brengen de verhalen van de ingredienten en de producenten die ze met zorg en respect voor de natuur tot bij ons brengen.”

Robin, in een vorig leven werkzaam als customer satisfaction specialist bij het Gentse bedrijf Hello Customer, houd zich bezig met de receptie, de kamers, de marketing en begeleide activiteiten. De grote drijfveer om dichter bij de natuur te zijn en daar rust en kracht uit te halen is voor hem een groot deel van het concept van Stilleben.

“Hier willen we onze gasten helpen om helemaal tot rust te komen in de natuur. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend, dat merk ik zelf ook! Want voor je het weet wandel je door een prachtig bos en verlies je jezelf in hoe ver de wandeling nog is, foto’s nemen of praten met je partner. Bosbaden moet je echt leren! Tijdens het ontwikkelen van nieuwe activiteiten voor de gasten is dit een belangrijk thema.”

Coronacrisis sterkt de overtuiging

Marieke en Robin waren nog maar net op dreef met Stilleben Hotel toen de coronacrisis uitbrak. Hun focus werd verlegd naar het binnenlands Zweeds toerisme. En ze slaagden erin het hoofd boven water te houden. Het koppel heeft geen spijt over hun keuze.

“De levenskwaliteit die we hier hebben is iets waarvan we ons af en toe opnieuw moeten bewust maken. Het leven is hier eenvoudig en het nauwere contact met de natuur inspireert, brengt tot rust en geeft tegelijk veel energie, ook in deze ongekende tijden. We denken er niet aan om terug in een stad te gaan wonen, het was fijn, maar hier vinden we het fijner! En we hopen onze ervaringen met zoveel mogelijk mensen te kunnen delen. Wie op zoek is naar een gezonde vakantiebestemming boordevol avontuur, is meer dan welkom!”

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u