Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer (Linter) is de nieuwe Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant. Het bedrijf haalde het in een spannende stemming van vier andere laureaten.

Bijna 2.650 personen brachten hun stem uit. Opmerkelijk feit is dat de gemeente Linter voor het derde jaar op rij deze titel binnenhaalt  Na zuivelbedrijf Melkerhei in 2019 en aardappelbedrijf Vanhoebroeck in 2020 nu Hoevevlees Van het Lindeveld. Van het Lindeveld wordt een jaar lang het uithangbord van de korte keten.

“Met deze verkiezing willen we de korte keten in onze provincie een gezicht geven”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Onbekend is vaak onbemind. Overal wonen fantastische streek- en hoeveproducenten. Men moet ze natuurlijk weten te vinden. Dankzij de verkiezing zetten we elk jaar een resem producenten in de kijker.”

Naast Hoevevlees Van het Lindeveld behoorde ook fruitbedrijf Billens-Van Laer uit Gooik, Hof te Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem (Sint-Pieters-Leeuw), Puur Framboos uit Kersbeek-Miskom (Kortenaken) en De Kleur van Hier en Nu uit Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek) tot de vijf laureaten.

De 2.644 stemmen waren als volgt verdeeld:

  • Hoevevlees Van het Lindeveld uit Melkwezer: 946
Story image
  • Fruitbedrijf Billens-Van Laer uit Gooik: 568
Story image
  • Hof te Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem: 463
Story image
  • Puur Framboos uit Kersbeek-Miskom: 390
Story image
  • Kleur van Hier en Nu uit Sint-Martens-Bodegem: 277
Story image


Vernieuwde interesse voor lokale voeding door corona

“Het virus zorgde ervoor dat we terug op ontdekking gingen in onze streek. Eén van de weinig positieve zaken waartoe het virus bijgedragen heeft”, weet gedeputeerde Tom Dehaene. “Veel mensen leerden op die manier de boeren uit hun omgeving kennen en waarderen. Dat willen we blijven aanmoedigen.”

Veebedrijf laten kalfjes zogen in de wei

Veebedrijf Van het Lindeveld bestaat al sinds 1984. Toen begon de familie Bottu met het kweken van Belgisch Witblauw. Vier jaar geleden kwam daar het ras Black Angus bij. Ondertussen staan met Tim Bottu en Dorien Bruynseels de  tweede generatie aan het roer.

“De kern van ons familiebedrijf vormt het feit dat we de kalfjes laten zogen bij de eigen moeder en dat ze maximaal vrij staan in de wei”, zegt Dorien Bruynseels. “De dieren hebben hier een goed leven gehad voor ze effectief verwerkt worden tot vlees. Onze klanten juichen dit toe.”

Door corona startte de familie ook met een heus drive-insysteem.

“Ondertussen werken we hiervoor samen met enkele landbouwers uit de streek en is de drive-in uitgegroeid tot een echte openluchtwinkel”, zegt Dorien Bruynseels. “We willen met ons aanbod en aanpak opnieuw een verbinding creëren tussen de landbouw, de natuur en de mensen uit de omgeving. Dat lukt. Je merkt dat heel wat mensen ons bedrijf en de boerenstiel weten te waarderen.”

Eerder werd een weide van de familie ook al verkozen tot ‘schoonste boerenweide’ door Natuurpunt.
Vanaf september kan men hier in een omgebouwde veewagen tussen de koeien overnachten.

Bron Provincie Vlaams-Brabant

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u