Toerisme Vlaanderen heeft op basis van boekingsgegevens in hotels en B&B’s een inschatting gemaakt van het aantal overnachtingen tijdens de afgelopen twee zomermaanden. Het aantal overnachtingen lag een stuk hoger in vergelijking met de zomer van 2020.

Ondanks het slechte weer steeg het aantal overnachtingen met een derde. Deze stijging komt vooral door de binnenlandse markt die een groeimarge van 41% kent. “Een sterke binnenlandse markt is vooral goed nieuws voor de kust en de Vlaamse regio’s,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Toerisme Vlaanderen heeft op basis van boekingsgegevens in hotels en B&B’s een inschatting gemaakt van het aantal overnachtingen in toeristische logies in het Vlaams Gewest voor de afgelopen twee zomermaanden. Het gebruik van tweede verblijven is daarbij niet in rekening gebracht.

Een derde meer overnachtingen dan in zomer 2020

Het aantal overnachtingen lag een stuk hoger dan vorige zomer. Ondanks het slechte weer zijn er een derde meer overnachtingen geweest dan in de zomer van 2020. Dat betekent ook 7 procent meer dan in de zomer van 2019. De stijging werd vooral gegenereerd door de binnenlandse markt die met 41 procent groeide ten opzichte van juli en augustus 2020. “Sinds het voorjaar tonen we de Vlamingen opnieuw de mooiste plekjes en de leukste activiteiten in Vlaanderen via het legendarische ‘Vlaanderen vakantieland’. En met succes”, duidt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Beperkte stijging buitenlandse overnachtingen

De buitenlandse overnachtingen namen met 7 procent toe in vergelijking met de zomer van 2020.  Door corona waren buitenlandse bezoekers in 2020 amper aanwezig en ook de stijging in 2021 blijft vrij beperkt (7 procent). 

Dit laat zich vooral voelen in de kunststeden. Hoewel er een vijfde meer buitenlandse bezoekers waren in vergelijking met de zomer 2020 en ook het aantal Belgen dat de weg naar een kunststad vond steeg met 73 procent ten opzichte van 2020, bleef het aantal overnachtingen er nog steeds ongeveer 40 procent lager dan in 2019. Met name het  het aantal buitenlandse overnachtingen in de kunststeden bleef – ondanks de stijging van 20 procent – laag. 

“De officiële cijfers zijn tot nu toe bekend tot en met april 2021. Daaruit blijkt dat de overnachtingen in de eerste vier maanden van dit jaar nog steeds 60 procent lager lagen dan in 2019. De zomer zal dit cijfer opkrikken, maar het verlies zal groot blijven. Als typische citytrip bestemming hopen we op een goed najaar dat verder zal bijdragen aan de relance van het toerisme in Vlaanderen. Ondertussen sparen we kosten noch moeite om de sector te ondersteunen en zowel binnen- als buitenlandse bezoekers te overtuigen van een bezoek en een verblijf in Vlaanderen”, aldus minister Demir.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u