Spanje Benidorm Foto Pixabay

Vanaf 1 juli treedt het vaccinatiepaspoort in werking. Afhankelijk van je vaccinatiestatus gelden andere regels.

Voor één bepaalde groep wordt het alvast gemakkelijker om richting Spanje te trekken. “De belangrijkste verandering is dat gevaccineerde personen naar Spanje mogen reizen zonder een coronatest”, zegt VRTcorrespondent Sven Tuytens in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Een negatieve sneltest, een bewijs van volledige vaccinatie of een attest van genezing is voldoende. “Dat geldt voor het hele land. Maar als je terugkeert, zijn er wel verschillen. Als je naar België terugkeert vanuit de eilanden, hoef je geen test te ondergaan of een quarantaine na te leven. Maar dat geldt wél voor als je terugkeert uit andere delen van Spanje.”

In Spanje is er veel commotie rond die beslissing. “Er heeft een meerderheid voor die versoepelingen gestemd, maar veel regio’s zijn bezorgd. Ook in de cijfers is de situatie niet 100 procent positief. April was een goede maand met minder besmettingen, maar in 45 grote steden zien we cijfers weer omhoog gaan. 13 daarvan liggen in Andalusië, steden aan de kust waar veel toerisme is.”

Foto Pixabay

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u