De Via degli Dei is een 130 kilometer lange route die het historische centrum van Florence met Bologna verbindt.

Met de komst van het zomerseizoen is er geen enkele reden meer om binnen te blijven: het is het juiste moment om de stad uit te gaan en te genieten van de schoonheid van de natuur. Naast de vele parken en groene zones die u in Florence en omgeving kunt vinden, zijn er een heleboel prachtige routes, vooral geschikt voor liefhebbers van trekking, die echt de moeite waard zijn om te ontdekken.

Een van de meest fascinerende, zowel voor beginners als voor ervaren wandelaars of mountainbikers, is de Via degli Dei: een 130 km lange route die het historische centrum van Florence met de stad Bologna verbindt, dwars door de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen. Dit natuurpad is perfect voor liefhebbers van avonturen in de buitenlucht, maar ook vanuit historisch oogpunt, aangezien het een gebied doorkruist waar sporen uit de Etruskisch-Romeinse tijd bewaard zijn gebleven.

De naam Via degli Dei (Godenpad) is waarschijnlijk geïnspireerd op de namen van de goden van de bergen die je onderweg tegenkomt: Monte Adone, Monzuno (Mons Iovis, de berg van Jupiter), Monte Venere, Monte Luario (Lua was de Romeinse godin van de boetedoening) en erlangs lopen zal zijn alsof je door een mystieke plek wandelt.Booking.com

Voor u ligt een aaneenschakeling van paden, verharde stukken en onverharde wegen, die u in alle vrijheid kunt verkennen. Over het algemeen duurt het vijf of zes dagen om de hele route af te leggen, afhankelijk natuurlijk van uw ervaring en trainingsniveau.

Om het einde van de route te bereiken, die is aangegeven met borden en verschillende CAI (Club Alpino Italiano) kaarten, hoef je geen superheld te zijn, alleen maar goede wil en geschikte sportkleding. Langs de route vindt u diverse horecagelegenheden, restaurants en toeristische attracties om even uit te rusten en op adem te komen.

De route is verdeeld in vijf delen die in lengte variëren (gemiddeld is elk deel ongeveer 23 km lang), zodat het mogelijk is om slechts een deel van de route te doen. De route die het dichtst bij de Toscaanse hoofdstad ligt en tevens de langste is (ongeveer 33 km), loopt van San Piero a Sieve in Mugello via Bivigliano en Fiesole, en komt uit in Florence.

De start (of de finish, als u van plan bent vanuit Florence te starten) is vanaf Piazza Maggiore in Bologna: vanaf hier bereikt u San Luca en gaat u verder in de richting van de Passo della Futa, waarbij u de top van de Monte Adone, de Flaminia Militare (een oude Romeinse route) en de kleine dorpjes van de Apennijnen passeert. Onderweg vindt u de gedenkwaardige Duitse militaire begraafplaats.

Dan begint het Toscaanse gedeelte, dat naar de Mugello vallei leidt. U komt door het dorp Sant’Agata met zijn oude Romaanse parochiekerk, en vervolgt uw weg naar San Piero a Sieve waar u het klooster van Bosco ai Frati kunt bezoeken of omhoog kunt klimmen naar de Villa Medicea del Trebbio en het klooster van Monte Senario.

De laatste etappe van de route gaat van San Piero a Sieve naar Florence. Hier wordt u ondergedompeld in de Toscaanse natuur, tussen olijfbomen en adembenemende vergezichten, en wandelt u met de Duomo en de koepel van Brunelleschi op de achtergrond: de vermoeidheid begint voelbaar te worden, maar die wordt ruimschoots goedgemaakt door zoveel schoonheid.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u