In het Arentshuis in Brugge kun je nog tot 29 augustus terecht voor ‘De wereld binnen handbereik’, een tentoonstelling over het erfgoed van het Spermalie-instituut (vzw De Kade).

Samen met Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge en KADOC, selecteerden de blinde curatoren Tonia In den Kleef en Piet Devos voorwerpen uit de collectie educatief materiaal voor het blindenonderwijs. Deze selectie wordt nu gepresenteerd in het Arentshuis in Brugge en KADOC in Leuven.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Naar aanleiding van ‘De wereld binnen handbereik’ organiseert Musea Brugge een gesprek in de vorm van een ronde tafel, waarbij verschillende gasten mee aan tafel schuiven. Centraal staat de vraag op welke manier musea en andere organisaties meer inclusief kunnen zijn voor mensen met een visuele beperking. Een zeer belangrijk thema, waar we met Musea Brugge sowieso vol op inzetten, denk onder andere aan de Voelmadonna die we opstelden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een warm Brugge krijg je maar als je iedereen meetrekt!’

WANNEER

Zondag 6 juni om 10.55u.

WAAR

Te volgen via Facebook Live op de pagina van Musea Brugge.

WIE?

Jeroen Baldewijns, expert compenserende hulpmiddelen bij Licht en Liefde vzw, is moderator.

Ina Verrept van Erfgoedcel Brugge en Roeland Hermans van KADOC schetsen de voorgeschiedenis van deze samenwerking.

Piet Devos en Tonia In den Kleef, zijn ervaringsdeskundige en curatoren van de tentoonstelling.

Peter de Cupere is kunstenaar en ontwikkelde samen met mensen met een visuele beperking een geur-
alfabet voor de tentoonstelling.

Joost Demuynck is psycholoog/psychoanalyticus, coördinator van ’t Wit Huis (vzw de Kade), het woonproject dat mensen met een meervoudige beperking in aanraking brengt met kunst.

Katelijne Vertongen van Musea Brugge en Herman Caulier van Licht en Liefde vzw, respectievelijk over inclusie in het vernieuwde Gruuthusemuseum en de inleefervaring ‘Xinix’ 

Bron en foto Nico Blontrock

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u