Vanaf het najaar van 2021 strijkt “Feest van het Boek” neer in Kortrijk Xpo. Na financiële problemen bij organisator Boek.be stond de alombekende boekenbeurs over te nemen. Nu zal een nieuwe formule plaatsvinden in Kortrijk en dit voor de komende edities. Een eerste voorproefje is voorzien in het najaar van 2021.

Vanuit alle hoeken was te horen dat het bijzonder jammer zou zijn als er géén initiatief meer zou zijn in de boekensector.  Daarom hebben de uitgevers zich op initiatief van de grootste bedrijven georganiseerd om het heft in eigen handen te nemen en stellen ze een gloednieuw en grootschalig project voor: FEEST VAN HET BOEK. 

Het project zal op àlle vlakken innovatief zijn en wil de magie voor boeken terug op de kaart zetten. Er wordt maximaal ingezet op beleving. De intentie is om het boek te promoten, auteurs met lezers te verbinden, leesplezier te bevorderen, prijzen uit te reiken, creativiteit te stimuleren en nog zoveel meer. Bezoekers van het nieuwe event moeten in nauw contact kunnen staan met de auteurs: er zal worden samengewerkt met meer dan 500 auteurs die fysiek of digitaal naar het Feest van het Boek zullen komen. Maar ook een inhoudelijke verbreding komt aan bod: van literatuur naar filmvoorstellingen, tentoonstellingen, digitale voordrachten, muzikale optredens…

Feest van het boek ingebed in de stad en regio

Qua vernieuwing kan in elk geval ook de keuze van locatie tellen: mét overtuiging kozen de uitgevers voor Kortrijk als nieuwe thuisbasis voor hun project.  Uiteraard vanwege de uitstekende geschiktheid van de venue Kortrijk Xpo met ruime expohallen, goede toegankelijkheid,  grote parkings en een auditorium met 500 zitplaatsen op tribune voor lezingen allerlei. Maar via een uitgebreid programma van randevents wil men dynamisch connecteren met de stad Kortrijk en de regio: niet alleen met het literaire Woordfestival Memento, maar tevens met diverse kleine en grote stadsinitiatieven: onder meer door bezoekers door de stad naar cultuurhistorische ‘boekenpunten’ te laten trekken met een online en offline spel dat samen met de Howest zal ontwikkeld worden. Ten slotte zal ook verbinding gemaakt worden met het kennisfestival West-Vlaanderen.  Bedoeling is uiteindelijk dat elke doelgroep zich aangetrokken voelt (kinderen, jongeren, millennials, babyboomers) tot de diverse boeken-evenementen: zowel in de expohallen, als in de stad als in de boekhandels.  Feest van het Boek is immers vastberaden om van de stad en de regio een échte ‘schrijvers-hub’ te maken!

Eerste editie in najaar 2021

Nog in het najaar van 2021 wordt reeds een eerste, kleinschalige editie van het innovatieve project voorzien: de voorbereidingstijd is uiteraard beperkt, maar niettemin maken de uitgevers zich sterk om reeds dit jaar een voorproefje te kunnen geven van het kwalitatieve belevingsevent.  Vanaf 2022 wordt dan telkens in de periode van 1 tot 11 november alle ‘boekenregisters’ opengetrokken voor de volwaardige uitrol van Feest van het Boek.

Bron Stad Kortrijk

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u