In het STAM opent op zondag 6 juni 2021 ‘Gent roeit – 150 jaar Club Gent’. De mini-expo viert het 150-jarige bestaan van de roeivereniging en toont hoe ze de stad mee heeft vormgegeven. De roeiers doken in hun archief, het museum bouwde de tentoonstelling.

De Koninklijke Roeivereniging Club Gent of KRCG, een van de oudste sportclubs van Gent, wordt in 1871 opgericht als ‘Club Nautique de Gand’. De clubkleuren zijn kersenrood en wit, de voertaal is Frans. De bestuursleden zijn immers telgen uit liberale, Franstalige families. De roeiers winnen talloze wedstrijden in binnen- en buitenland, de regatta’s op de Gentse kanalen lokken tienduizenden toeschouwers.

Vandaag, 150 jaar later, is de KRCG nog altijd een van de meest succesvolle roeiclubs van België. Sinds midden jaren 50 heeft de club de iconische Watersportbaan als uitvalsbasis, en het succes gaat verder. Het STAM zet nu de rijke geschiedenis van de KRCG in de kijker.

Het hoeven niet altijd grootse tentoonstellingen te zijn in het STAM. Met het STAMplein heeft het museum een perfecte ruimte voor kleinschalige tentoonstellingen, bijvoorbeeld over Gentse verenigingen die hun stempel op onze stad drukten. KRCG is daar een perfect voorbeeld van.

Sami Souguir, schepen van Cultuur

De mini-expo loopt van 6 juni tot 28 september 2021 op het STAMplein, een extra locatie in het museum. Van 27 juni tot en met 31 augustus vinden bezoekers er ook Een mozaïek van 100 kijkdozen, gemaakt door 100 buurtbewoners. Ook de permanente expo De vierkante kilometer: Neuseplein en Brugse Poort blijft er te bezichtigen. Met een ticket voor het STAM kan je ook het STAMplein bezoeken.

Bron Stad Gent

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u