Ondernemer en zakenman Michel Van den Brande (60) heeft besloten dat, wanneer de cafés terug onbeperkt open mogen blijven, zijn Pand18 op de markt in Blankenberge de deuren sluit ten laatste om middernacht.

Dat is zelfs nog één uur vroeger dan dat de overheid momenteel oplegt.  Normaal gezien mogen cafés vanaf 1 september terug onbeperkt open zijn en mag er terug aan de toog gedronken worden. Maar dat zal dus niet in het Pand18 in Blankenberge  zijn.

“Ik ben enorm blij dat we de zomer zonder enig incident zijn doorgekomen. Dat had ik beloofd aan de buren en de huurders hierboven en dat is me gelukt. En net om hen te bedanken voor hun geduld en begrip heb ik besloten om Pand18 ten laatste om middernacht te blijven sluiten. Dat is zelfs nog een uur vroeger dan wat de regel was tijdens de laatste coronabeperkingen. Na middernacht is het niet meer rendabel en krijg je enkel het volk dat op andere plaatsen wordt buitengezet. Met als enige gevolg vechtpartijen en andere ongeregeldheden.” aldus Van den Brande.   

Einde mei tapte Kontrimobaas Michel Van den Brande zijn eerste pinten in zijn Pand18. Na jarenlange leegstand konden de toeristen en inwoners eindelijk terug de weg naar het populaire café op de markt vinden. “Het was één groot avontuur voor mij” vertelt Michel.

“Je moet weten een stelling of een feestje bouwen daar ben ik goed in maar dit was een hele nieuwe wereld die openging. Deze keer stond ik aan de andere kant van de toog en dat is toch even wennen. Ook de problemen met de buren, wat eigenlijk geëscaleerd was tot een burenruzie met de vorige uitbaters heb ik kunnen oplossen. Door met iedereen persoonlijk in contact te treden heb ik de mensen kunnen overtuigen om het een kans te geven. En kijk, ik denk dat het gelukt is. Een goede communicatie en wederzijds begrip slaagt bijna altijd, toch?”

Zomer in mineur maar veel Antwerpenaren vonden de weg naar Pand18  

Het mag dan wel een sombere en natte zomer geweest zijn, aan de kust hebben ze toch nog enkele mooie dagen kunnen opschrijven. Dat heeft ervoor gezorgd dat er toch nog heel wat dagen van het terras is kunnen geprofiteerd worden aan zee. Van den Brande is dus best tevreden over zijn eerste seizoen als cafébaas. “Ik mag zeker niet klagen en heb ontdekt dat heel wat Antwerpenaren de weg naar hun Pand18 teruggevonden hebben. Uiteraard is iedereen welkom, maar het is gewoon een feit dat vele toeristen vanuit Antwerpen meteen van zodra ze uit de trein stappen richting Pand18 stappen. En we hebben ook grote paraplu’s voorzien, die het hele terras overdekten, en daar zaten de mensen ook droog tijdens hun bezoek.   

En vooraan heb ik zelfs terrasverwarmers, zodat het voor iedereen, jong en oud toch gezellig en warm.  Ik herinner me nog dat een zekere Patrick uit Brecht met zijn vrouwke een dag naar zee kwamen. Ze zijn rond half tien ’s morgens op het terras komen zitten en zijn tegen middernacht terug naar huis gereden. Voor hen stond dat gelijk aan een dagje zee. Een dagje Blankenberge is dus een dagje ‘Pand18’ geworden. Zo mogen er nog meer komen!” (lacht).   

Nooit meer Will Tura   

Maar de grootste zorg van het Sky-is-the-limit-gezicht bleef de relatie met de buren. “Nadat ik ze allemaal op één lijn gekregen had, hadden ze maar één gezamenlijke opmerking. De werkdag nooit, maar dan ook nooit meer afsluiten met het liedje “Hemelsblauw” van Will Tura. Dat moet naar het schijnt al die jaren het favoriete nummer geweest zijn van de vorige uitbaters. En telkens het erop zat, hoe laat ook, schalde “Hemelsblauw” door de muziekinstallatie. En dat liedje moet dus tot op het dak te horen geweest zijn. Ik heb me direct akkoord verklaard met die eis. Vanaf nu sluit ik elke avond af met “Mooi ‘t Leven is Mooi” buldert Michel.

“Ja ik kan er ook niet aan doen dat ik een Will Tura-fan ben hé. Nee nee, alle gekheid op een stokje, op een klein incidentje na is het een heel rustig en gemoedelijk eerste seizoen geweest. Begin juli is er eens een oude man lastiggevallen door twee dronkaards. Mijn mensen, die toen net het terras aan het opruimen waren kwamen tussenbeide om die arme man te helpen. Ook de politie kwam ter plaatse en nam de twee aanvallers mee. Nog geen paar uur later werd er al gezegd en verspreid dat er een vechtpartij in Pand18 was geweest. Waar dus niets van aan was, toevallig was het tegenover Pand18 maar niet in of door Pand18, een heel verschil toch?”

“Verder hebben we met onze buren een perfect harmonie gevonden denk ik tussen een rustige taverne overdag en ‘s avonds en een gesloten taverne tijdens de nachturen. En net om die reden heb ik ook besloten om, als dank voor de buren en de huurders, om ten laatste om middernacht de deuren te sluiten. Heel uitzonderlijk kan het eens iets later worden wegens een privéfeest ofzo maar dat zal heel uitzonderlijk zijn en met heel zachte muziek. Maar elke gewone werkdag zal ten laatste om 24u Pand18 gesloten zijn.”   

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u