Naar aanleiding van de feestelijke opening op vrijdag 24 september van Agrotopia, organiseert de Provincie ‘een festival van de toekomst’ onder dezelfde naam.

Agrotopia, het festival
Van 25 september 2021 tot en met 3 oktober 2021 wordt aan de voet van de serre een speels universum gecreëerd met als centraal thema ‘de voeding en landbouw van de toekomst’. Via een leuke festivalformule wil ze het grote publiek meenemen op een ontdekkingstocht naar nieuwe smaken, productieprocessen en vindingrijke innovaties.  Tegelijkertijd wil ze de participatie van het onderwijs aan deze tocht stimuleren en de professionele bezoeker inspireren. 

De drie curatoren
Daarom neemt de Provincie 3 curatoren onder de arm die met hun geestige flair, stevige kennis en vrolijke stijl wetenschappen en technologie op de meest toegankelijke manier vertalen naar jong en oud. TV-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel delen hun passie voor wetenschap en cureren voor het festival workshops voor de scholen, bouwen een expo met interactieve installaties en creëren verschillende shows.

Agrotopia, de dakserre
Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro, wordt operationeel in de zomer van 2021. Deze kennishub met maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak wordt ver buiten de provinciale grenzen een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’.

De dakserre boven de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare wordt de grootste van Europa. Het onderzoek dat er zal plaatsvinden zal de toekomst van wat op ons bord belandt mee bepalen.  De Provincie wil daarom als regisseur van kennisoverdracht tonen hoe de aanstormende wereld van wetenschap en technologie onze toekomst bepaalt.

Weekends
In de weekends van 25 & 26 september en 2 & 3 oktober gooit de festivalsite de deuren open voor het grote publiek. Het publiek kan er onder andere de serre en de bezoeken, en kan in de namiddag de vrolijke wetenschapsshow bijwonen van Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire letterlijk en figuurlijk kunnen proeven van gerechten van de toekomst in de foodzone. Als kers op de taart brengt Lieven Scheire een gloednieuwe avondshow over het thema, die hij in opdracht van de Provincie schrijft.

Het volledige programma zal bekendgemaakt worden eind augustus en zal beschikbaar zijn via www.agrotopia.be.

Weekdagen
Tijdens de weekdagen van het festival zullen tientallen West-Vlaamse scholen, goed voor zo’n duizendtal leerlingen van het basisonderwijs en secundair onderwijs, deelnemen aan de STEM-workshops ‘Mini-Agrotopia’ die door Hogescholen Vives en Howest samen met Henk Rijckaert uitgewerkt werden. Daar kunnen leerlingen via de workshop spelenderwijs ‘computationeel’ leren denken. Vanuit dat denken kunnen ze zelf proefondervindelijk bouwen aan hun mini-serre in het decor van Agrotopia. Tegelijkertijd maken ze op een laagdrempelige manier kennis met nieuwe technologieën en de toekomst van ‘Urban Farming’.

Ze kunnen ook de expo ‘Pretpark voor Planten’, met interactieve installaties, die door de zelfverklaarde ‘geschifte’ doe-het-zelver Henk Rijckaert gebouwd werden, bezoeken.

Voor de jongsten bouwen de curatoren op woensdagnamiddag een feestje met een kidsspecial ‘zijn er nog vragen?’

Verder zullen tal van partners van de Provincie (INAGRO, POM, TUA, 100 % West-Vlaams, REO Veiling en stakeholders van de Provincie) stakeholdersevents op uitnodiging organiseren waarbij ze samen met de curatoren inzoomen op future proof onderwerpen in hun sector.

Bron: Provincie West-Vlaanderen

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u