In de Toscaanse Apennijnen ligt de Grotta del Vento, in het plaatsje Garfagnana.

In dit deel van Toscane hebben de weersomstandigheden voortdurend de kalksteenrots gegraven, uitgehouwen en gemodelleerd, waardoor indrukwekkende natuurlijke sculpturen zijn ontstaan, zoals het Panie-massief, de enorme boog van de Monte Forato of de stenen watervallen en spleten van het Vetricia-plateau.

De Grotta del Vento biedt een uitzonderlijke verscheidenheid aan ondergrondse karstaspecten, variërend van levende en glanzende stalactieten en stalagmieten, tot kleine meren, waterlopen, vormen van erosie, modderformaties en zelfs perfecte verticale schachten die kunnen worden bezocht met praktische loopbruggen.Booking.com

De toeristische tours zijn verdeeld in 3 verschillende routes.

In de eerste route die 1 uur duurt ziet men de vlakste delen, een grote hoeveelheid kalksteenformaties zoals stalactieten en stalagmieten en de meeste daarvan groeien nog steeds. Men bewandelt 366 trappen.

In de tweede, die 2 uur duurt, wordt een afdaling gemaakt naar een gebied van de grot dat nog steeds groeit, zonder kalksteenformaties, maar met vormen van erosie op de muren, een kleine ondergrondse rivier op de bodem en enkele ongewone modderformaties in de tunnel die op de terugweg zijn genomen. Hier zijn er al 804 trappen te betreden.

De derde route duurt 3 uur. Er wordt een schacht bezocht, een perfect verticale schacht van 90 meter, die vanaf de bodem wordt beklommen om een laatste kamer te bereiken aan de top, gevolgd door een korte ondergrondse canyon. Hier zijn 1195 treden te beklimmen.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u