Van augustus tot oktober loopt het project ‘Fietsvrienden’ in Zaventem. Zes anderstalige volwassenen, die lessen Nederlands volgen en recent fietsles kregen, worden daarbij gekoppeld aan Nederlandstalige inwoners. Door in duo en met de fiets verschillende plaatsen in de gemeente te bezoeken, krijgen ze oefenkansen Nederlands en leren ze de omgeving waarin ze wonen beter kennen.

“Met ‘Fietsvrienden’ willen we tegemoetkomen aan het ‘zomerverlies’. Tijdens de zomermaanden vinden er immers weinig cursussen Nederlands plaats en krijgen mensen die Nederlands aan het leren zijn veel minder oefenkansen. Door voor de deelnemers relevante plaatsen in Zaventem te bezoeken, oefenen ze actief Nederlands en worden deze plaatsen tegelijkertijd veel toegankelijker”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Tijdens het startmoment, begin augustus, werden 6 anderstalige deelnemers gekoppeld aan een Nederlandstalige inwoner uit Zaventem. De 6 duo’s maken gedurende een drietal maanden elk een tiental tochten naar relevante plaatsen in en rond Zaventem om Nederlands te oefenen.

Sportdienst Zaventem trekt het project, samen met de dienst Integratie en de buurtcoördinator van Fedasil. Voor dit project werden zowel inwoners uit gemeente Zaventem als uit het asielcentrum geselecteerd. Het zijn deelnemers die niet alleen een cursus Nederlands volgen, maar net voor de start van het project ook fietslessen, aangeboden door de gemeente en het asielcentrum, namen.

Aan de hand van 10 fiches met verschillende bestemmingen in Zaventem gaan de duo’s aan de slag: een bezoek aan het Taalpunt in de bibliotheek, een opdracht aan het gemeentehuis en de spelotheek, een tochtje naar het Spottersplatform en het Vliegbos, het OCMW, de markt, de sportvelden en speeltuinen en het station van Zaventem. Op de fiches staan suggesties voor vragen en opdrachten om op de bestemming tot een gesprek te komen.

“De deelnemers verwerven kennis en woordenschat met betrekking tot vrije tijd, het dagelijks leven, fietsen en het verkeer. Ze leren de omgeving waarin ze wonen beter kennen en bezoeken verschillende nuttige plaatsen in de buurt. Zo vinden zij straks vlotter de weg naar werk, hobby’s en sociale contacten”, zegt Hamid Akaychouh, schepen voor integratie en Vlaams karakter van Zaventem.

“Een mooie aanvulling op het project is de extra groepsactiviteit waarbij de duo’s deelnemen aan de Gordelweek. Ze reden, samen met waarnemend burgemeester Dirk Philips, een stukje van één van de mogelijke fietstochten door de groene Vlaamse Rand. Door het parcours te vereenvoudigen en het te laten starten in Zaventem, kunnen onze Fietsvrienden mee genieten van de mooie rand rond Brussel nu het terug kan”, zegt Piet Ockerman, schepen voor sport van Zaventem.

Zaventem is één van de 8 gemeenten die financiële en inhoudelijke ondersteuning krijgen van de provincie Vlaams-Brabant voor de opstart van ‘Fietsvrienden’. Merchtem, Wemmel, Ternat, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem en Scherpenheuvel-Zichem starten ook met het project.Booking.com

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u