De waterval van Marmore is misschien wel kunstmatig aangelegd, maar daarom zeker niet minder mooi.

De aanleg van de waterval, destijds met de naam Cavo Curiano, is begonnen in 271 voor Christus in opdracht van een Romeinse consul. De waterval ligt aan het einde van de rivier Velino, in de buurt van Marmore, op een boogscheut van Terni.Booking.com

De waterval heeft een hoogte van 165 meter, waarmee het niet alleen een van de hoogste watervallen van Italië is, maar ook de hoogste door mensen gerealiseerde waterval ter wereld. Er zijn in totaal 6 wandelroutes uitgezet om je langs de mooiste plekjes van de Marmore watervallen te brengen. 

Bijzondere uitzichtspunten onderweg zijn de Balcone degli Innamorati (Balkon der Verliefden), alleen bereikbaar via een 50 meter lange tunnel en de Specola, in 1781 in opdracht van de paus gerealiseerd. Dat is een mooi plekje om foto’s te maken van de vallei en de waterval.

De waterval functioneert niet continu, maar wordt twee- tot driemaal per dag aangezet. In de buurt kun je ook watersporten beoefenen. In de nabijgelegen rivieren kun je kajakken, raften en hydrospeed.

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u