Cartoonist GAL, geboren als Gerard Alsteens, vierde in 2020 zijn tachtigste verjaardag en 60 jaar carrière als kunstenaar. De overzichtstentoonstelling in het Cultuurcentrum in Mechelen moest door de coronacrisis een jaartje uitgesteld worden.

‘AL GAL: Inkijk in het universum van GAL’ is een expo waarin bezoekers meer krijgen dan enkel de politieke cartoons waarvoor GAL bij het grote publiek bekend is. Sinds 1983 is GAL huiscartoonist van weekblad Knack waar hij elke week zijn eigenzinnige kijk op de actualiteit brengt in één pakkend beeld, maar ook voordien was hij al decennialang actief als politiek tekenaar.

“Ik ben geen cartoonist die mensen aan het lachen wil brengen”, zegt Alsteens. “Ik maak maatschappijkritische tekeningen en hou daarbij geen rekening met mogelijke censuur. De meeste beelden maak ik voor het plezier, maar soms ook uit noodzaak, omdat een bepaalde boodschap moet gebracht worden.”Booking.com

Zijn inspiratie haalt GAL uit de actualiteit en de dingen die hij rond zich ziet. “Als ik een oesterschelp zie, zie ik daar gezichtjes in en maak daar een kunstwerkje van. Maar ook lege flessen of kratten kunnen dienen als basis voor een kunstwerk. Ik ben een kunstenaar maar zie mezelf vooral als ambachtsman. Mijn verbeelding ontstaat uit beelden, niet uit teksten. Ik zie iets en dat roept dan weer andere beelden op en zo creëer ik dingen. Vaak schilder ik tijdens het koken of het tv-kijken, ik noem mezelf ook graag een ‘keukenschilder’.” Heel wat inspratie haalt hij door naar de radio te luisteren. “Ik heb graag dat er veel gepraat wordt tussen de muziek door, ik luister dan en zo krijg ik leuke ideeën voor nieuwe werken.”

GAL koos zelf voor het Cultuurcentrum in Mechelen als exporuimte, hij heeft nochtans geen speciale band met de stad. “Ik zag hier ooit een prachtige tentoonstelling van Rik Wouters en wilde daarom graag hier exposeren”, zegt hij.  “Onze exporuimtes zijn bekend als de mooiste, veel toppers willen hier exposeren”, vult een trotse schepen van Cultuur Björn Siffer (Groen) aan. “Mechelen is een stad die mensenrechten hoog in het vaandel draagt en had in de 19de eeuw een belangrijke rol voor vrijmetselaars, deze expo is hier dus meer dan op zijn plaats.”

Naast de tentoonstelling heeft de kunstenaar een boek/catalogus uitgebracht bij Stockmans Art Books. Het is op de tentoonstelling te koop of online, voor 49,50 euro. Meer info over de tentoonstelling, de openingsuren en hoe te reserveren via www.cultuurcentrummechelen.be/al-gal .

Topnieuws ontvangen Ja, graag Neen, dank u